דוזאן: סימפוניה של טעמים ומיזוג עמים

מסעדת דוזאן פועלת משנת 2001 בשדרות בן גוריון במושבה הגרמנית של חיפה ## המסעדה מהווה סמל של דו-קיום ורב-לאומיות, והבעלים פאדי נאג'ר שמח לשתף את הבאים בסיפורו האישי ובמסר שמביאה דוזאן...


יורם מארק-רייך | 20.9.2019
הרחוב הכי יפה בחיפה הוא שדרות בן גוריון. ושם, בבניין מספר 35, נמצאת אחת המסעדות הטובות והמומלצות בעיר. מסעדת דוזאן.

לפני 19 שנים, כשפרצו מאורעות אוקטובר, בשנת 2000, הווה אומר "האינתיפאדה השנייה", נראה היה שמתקלקלים היחסים הטובים ששררו בין יהודים לערבים אפילו בעיר כמו חיפה, שהיא סמל לדו-קיום בארצנו.

יורם מארק-רייך
פאדי נג'אר, תושב העיר, הרגיש אז אי-נוחות כשהגיע עם חבריו לבלות על הכרמל. "האווירה היתה מתוחה, ואפילו ביקשו מאיתנו לא לשוחח בערבית. זה היה מאוד לא נעים להיות סטודנט או בליין ערבי באותם ימים במקומות בילוי של יהודים. ואז גם גמלה בליבי ההחלטה לפתוח מקום משלי, שיהיה סמל לדו-קיום."

אמר ועשה. וכך קמה לה מסעדת דוזאן בשדרות בן גוריון ב-12 בדצמבר, 2001. היה לו רקע מסוים בתחום המסעדנות, למרות שהוא עצמו לא מבשל. מסתפק בטעימות ובניצוח על המתרחש. הוא ביקורתי ופרפקציוניסט, מה שמסביר את העובדה שהמסעדה פועלת ביעילות ובמלוא המרץ גם בשנה ה-19 לחייה.

פירוש השם 'דוזאן' הינו כיוון המיתרים של כלי נגינה והרמוניה, וכמה כלי מיתר אכן מוצבים ברחבי המסעדה. פאדי: "זה מה שאני מנסה לעשות בין יהודים וערבים, ובני אדם בכלל. וכמו שאין שני אנשים זהים, כך גם אין אצלי שני שולחנות זהים. השותף שלי ואני הבאנו לכאן ריהוט עתיק מאיטליה, צרפת, דמשק, חיפה ועוד. כל הרהיטים שונים אלה מאלה, כי כולנו אנשים שונים, אבל גרים ביחד. אצלי במסעדה נפגשים יהודים, ערבים ותיירים מכל העולם."

פאדי בן 55, אבל נראה צעיר בהרבה מגילו הביולוגי. "אני נמנע מאלכוהול, עישון ונשים, וזה כנראה מה ששומר עליי..." הוא צוחק. בכל אופן, פאדי מאוד מכבד נשים, ונלחם למען זכויות האישה במגזר הערבי.
יורם מארק-רייך
את העדפותיו המיניות הוא גילה כבר בהיותו נער, אבל הבין שבחברה הערבית, אם הוא יוצא מהארון, הוא מכניס בכך את הוריו לארון, ולכן עשה זאת בעדינות ותוך התחשבות בהוריו.

"אני לא יצאתי מהארון, כי אף פעם לא נכנסתי לתוכו. אנחנו, הנוצרים, קוברים אותנו בתוך ארון, אז לפחות כל עוד אני חי אני מעדיף לא להיות בתוכו..." הוא אומר, " יכולתי לברוח לתל אביב, או להתחתן עם אישה ולחיות חיי שקר מאחורי מסיכה, אבל החלטתי להיות אמיתי, והיה צריך הרבה אומץ בשביל זה. עם זאת, אני לא משתתף במצעדי גאווה, ולא מנסה להתגרות באף אחד. המיניות שלי היא פרטית."

"שיניתי הרבה דעות קדומות בעזרת ההרצאות שאני מעביר באוניברסיטת חיפה ובמכללת אורנים על החיים שלי והקריאה לסובלנות, כמו גם בקרב החברים שלי והעובדים שלי. החברה הערבית עברה שינוי מאוד גדול ביחסה ללהט"בים. גם לא מעט בזכותי. היה לי בן זוג יהודי במשך תקופה ארוכה, ולא הייתי מחליף אותו באף אחד! עד היום אנו חברים טובים."

"במשך השנים הגיעו לכאן המוני לקוחות שנחשפו לדעות שלי ולאמירות שלי, ואני מאמין שיש לי חלק בשינוי שהתחולל בתוכם. גם ההורים שלי ראו עם השנים, שמכבדים אותי, והתחילו לספר בגאווה שהם ההורים של פאדי, כי יצאתי מהשוליים אל מרכז התמונה."
יורם מארק-רייך

פאדי גדל בבית צנוע בוואדי ניסנאס. "גרנו שש נפשות בדירת חדר צפופה, וכעסתי על המצב הכלכלי בבית, כי הילדות שלי נלקחה ממני. הייתי הילד הבכור, ובגלל המצב הכלכלי הקשה בבית, במקום לשחק וללמוד יצאתי כבר בגיל 13 לעבוד ולהביא כסף הביתה. בגיל 20 הייתי כבר עצמאי מבחינה כלכלית, והתחלתי את לימודיי בטכניון."

עם סיום לימודיו בטכניון, הוא התקשה למצוא עבודה במקצוע, ועבר ללמוד במכללת שנקר. במשך 7 שנים עבד בשיווק של קפה נחלה אדום ובעבודות אחרות, ואז בשנת 2001 פתח עם שותף את דוזאן.

הבחירה בשדרות בן גוריון היתה מוצלחת. כאמור, זהו הרחוב הכי יפה בחיפה, וכמעט שאין תייר שלא עוצר בו כדי להתרשם מהגנים הבהאים שמתנוססים ממש מעליו. המסעדה ממוקמת בתוך מבנה יפהפה שמיועד לשימור. המסעדה מעוצבת בטוב טעם, עדות למקצועו של פאדי כמעצב פנים ואדריכל, ויש בה ספרייה עשירה בספרי אמנות, אדריכלות.

תפריט המסעדה מוגש בשלוש שפות – עברית, ערבית ואנגלית, ומציע מנות לבנוניות, איטלקיות וצרפתיות. הכול מתוצרת עצמית. יש בו סלטים, מנות ביניים מסקרנות, פלטות שונות, כריכים חמים, פסטות, קישים ועיקריות. התפריט עובר מדי פעם ריענון וגיוון, ולפעמים מתארחים שפים חיצוניים שמלווים את הטבחים ומעשירים אותם בידע נוסף, אבל תמיד נשמר הגרעין הבסיסי של דוזאן.

סעדתי בדוזאן כמה וכמה פעמים במהלך שני העשורים האחרונים, ותמיד הרגשתי שם בבית. האווירה נעימה, ופאדי הוא מארח למופת. תמיד מאיר פנים, סבלני ונכון לספר בחפץ לב את סיפור חייו ואת רעיון קירוב הלבבות שמאחורי מסעדתו. לא פלא שראש העיר הקודם, יונה יהב, נהג להביא אליה אורחים חשובים, ושהרבה דמויות ידועות מכל התחומים בוחרות לסעוד בה.

הפעם, הגענו לשם ארבעה אנשים רעבים, והתיישבנו בחדר פנימי. המסעדה גדולה ומחולקת לכמה חללים, ובחוץ ישנם עוד שולחנות רבים מתחת לסככה. לאחרים, מלבדי, זה היה מפגש ראשון עם פאדי ומסעדתו, וכולנו סיכמנו אחר כך שזו היתה אחת הארוחות הטובות והטעימות שהתנסינו בה בשנה האחרונה, ושמעבר לארוחה – זו היתה חוויה מעניינת ומרתקת.

המנות היו גדולות, נדיבות ומשביעות. אני השתדלתי לטעום לא רק מהצלחת שלי, אלא גם מהמנות האחרות, מה שהוביל אותי למסקנה שמדובר בסימפוניה של טעמים. את הארוחה ליוויתי בשתיית בירה טייבה מבקבוק. האחרים הסתפקו במים, בעיקר בגלל העובדה שהם הגיעו מחוץ לחיפה, והיה עליהם לנהוג הביתה.

וזה מה שטעמנו:

סלט לבנוני (56 ₪) – עגבניה, מלפפון, פטרוזיליה, נענע, חמציץ. הוגש עם גבינת פטה יוונית ופיתה לבנונית מתובלת. תיבול של שמן זית, לימון וסומאק.

סלט דוזאן (62 ₪) – מגוון חסות, מלפפון חמוץ, רוסטביף, טבעות בצל, טוסטונים ושקדים קלויים עם רוטב בלסמי.

סלט תבולה (48 ₪) – פטרוזיליה קצוצה, בורגול, בצל ירוק, נענע, מיץ לימון טבעי, מלח, שמן זית ועגבניות. מוגש על מצע של חסה.
יורם מארק-רייך
רולטיני (48 ₪) – גליל חציל מטוגן במילוי מבחר גבינות על רוטב עגבניות וריחן. מעוטרים בגבינת פרמזן.
יורם מארק-רייך
פיש אנד צ'יפס (75 ₪) – פילה דג בציפוי פריך עם פצפוצי אורז ושקדים, שמעניקים לו קריספיות נהדרת. מוגש עם צ'יפס.
יורם מארק-רייך
פילה לברק (75 ₪) – ברוטב שום קונפי עם חמאה בליווי זיתים ועגבניות שרי. מוגש עם אורז.
יורם מארק-רייך
שישברק (69 ₪) – כיסוני בצק במילוי בשר עגל, מבושלים ברוטב יוגורט חם ונענע עם תרד, פטריות וצנוברים.
יורם מארק-רייך
סיניה של סבתא (72 ₪) – בשר עגל, בצל ועשבי תיבול. מוגש עם תפוחי אדמה עם טחינה, אפשר להמיר לרוטב עגבניות עם צנוברים.
יורם מארק-רייך
אחרי ארוחה כה עשירה, חשבנו לוותר על קינוחים, אבל המלצר הביא לנו לשולחן מלבי (25 ₪) ועוגת קוקוס (36 ₪), כדי שנצא בתחושה עוד יותר מתוקה לדרכנו...
יורם מארק-רייך

עסקיות: אין.

ימי פעילות: ראשון-שבת, 10:00-23:30

נגישות לנכים: יש, כולל שירותי נכים.

חנייה: יש מאחורי המסעדה

דוזאן. שד' בן גוריון 35, חיפה. טל: 04-8525444, 052-2694343
אישור
אתר מפה - רק המלצות טובות
הרשמה לאתר מפה
הרשמה טלפונית
כניסה למנויים